Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur

Elektráreň Vojany
Elektráreň Vojany (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne (SE) sa vlani prehupli zo straty 255 miliónov eur v roku 2022 do čistého zisku 559 miliónov eur. Spoločnosť zároveň znížila svoju zadlženosť o 139 miliónov eur na 4,075 miliardy eur. Na raste zisku sa podpísalo najmä spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach a tiež priaznivé podmienky vo vodných elektrárňach. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

"Tieto hospodárske výsledky sú unikátne a jedinečné. Predovšetkým sme mali historicky rekordnú výrobu z jadra," povedal Strýček. SE vlani vyrobili 21,6 terawatthodiny (TWh) elektriny, z toho dodali do siete 19,57 TWh. Päť jadrových blokov vlani vyrobilo 18,34 TWh a po odpočítaní vlastnej spotreby dodali 16,96 TWh. Vodné elektrárne vlani dodali 1,9 TWh, čo je 9,68 % z celkovej dodávky.

archívne video

Riaditeľ závodu Elektrární Vojany Ondrej Marcinčák po odstavení elektrárne (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Elektrárne vlani okrem iného ukončili výrobu v uholnej elektrárni Nováky a po marcovom ukončení výroby vo Vojanoch vyrábajú elektrinu bez priamych emisií oxidu uhličitého (CO2). Akcionári spoločnosti, medzi ktorými je aj Slovenská republika, rozhodli, že zisk bude použitý na uhradenie strát z minulých období a zníženie zadlženia spoločnosti. Podľa Strýčka bude hospodársky výsledok v tomto roku porovnateľný alebo vyšší ako v roku 2023.

Viac o téme: ZiskSlovenské elektrárne2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu