Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Postup Izraela na severe a juhu Pásma Gazy: Zahynulo a utrpelo zranenia niekoľko desiatok ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Pri postupe izraelskej armády (IDF) v meste Džabálijá na severe Pásma Gazy a v meste Rafah na juhu v sobotu zahynulo alebo utrpelo zranenia niekoľko desiatok ľudí, uviedli miestni obyvatelia a zdravotníci. Informuje o tom agentúra Reuters.

Vyhlásenie ozbrojených krídiel Hamasu uvádza, že na izraelské jednotky v mestách Džabálijá a Rafah zaútočili protitankovými raketami, mínometmi a výbušnými zariadeniami umiestnenými v niektorých cestách. Útoky údajne zabili alebo zranili množstvo vojakov.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"IAF (izraelské letectvo) naďalej operuje v Pásme Gazy a počas dňa zasiahlo viac než 70 teroristických cieľov vrátane skladov zbraní, vojenskej infraštruktúry a teroristov, ktorí predstavovali hrozbu pre jednotky a vojenské objekty IDF," uviedla vo vyhlásení izraelská armáda.

Varovanie zo strany USA

IDF zastavila vojenské operácie na severe Pásma Gazy v januári tohto roku. Avizovala však návrat svojich jednotiek, aby bojovníkom palestínskeho hnutia Hamas zabránila v preskupení síl. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil pokračovanie ofenzívy v Rafahu aj napriek varovaniu zo strany USA i medzinárodného spoločenstva, ktoré upozorňujú na nebezpečenstvo pre civilistov v tejto oblasti.

Izrael spustil vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy po tom, ako militanti vedení Hamasom vlani 7. októbra v Izraeli zabili približne 1200 ľudí a ďalších 240 zajali ako rukojemníkov. Podľa údajov gazského ministerstva zdravotníctva počas izraelskej ofenzívy zahynulo už najmenej 35.386 Palestínčanov, väčšinou civilistov.

Viac o téme: ZraneníIzraelPásmo GazyRafahPalestínčaniaDžabálijá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu