Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dana bola presvedčená o tom, že je pedofilka a vrahyňa: Príčina ju šokovala, za všetko mohlo TOTO ochorenie

(Zdroj: Instagram/writerdanadasilva)

SYDNEY – Austrálska spisovateľka Dana Da Silvaová prezradila, že ako dvadsaťročná bola presvedčená o tom, že je pedofilka alebo sa ňou stane. V tom čase ešte netušila, že za jej nutkavými myšlienkami je úplne iný zdravotný problém.

Vo svojom článku pre portál news.com.au prezradila, že mala v živote obdobie, keď sa okrem iného bála aj toho, že je vrahyňa alebo že spácha incest. Všemožne sa snažila nájsť odpovede na otázku, či sú jej myšlienky skutočné alebo nie. Dokonca sa obávala, že sa u nej rozvíja schizofrénia. Nutkavé a dotieravé myšlienky jej ničili život. Ani vo sne jej nenapadlo, že za tým všetkým môže byť obsedantno-kompulzívna porucha (OCD). „OCD som chápala ako opakujúce sa fyzické rituály súvisiace s hygienou alebo organizáciou – stereotypom,“ vysvetlila Da Silvaová.

Až po tom, čo si náhodne vypočula podcast o duševnom zdraví, kde sa rozprávač podelil o svoje skúsenosti s OCD, sa objednala ku psychológovi. Čoskoro pochopila význam nepríjemných myšlienok a ich súvislosť s OCD. „Dozvedela som sa o mnohých rôznych podtypoch myšlienok, ktoré sa môžu sústreďovať na ubližovanie druhým, vzťahy (často týkajúce sa partnerovej vernosti), náboženstvo či sexuálnu orientáciu,“ uviedla. Zistila tiež, že nutkavé či rušivé myšlienky má každý, no ľudia s OCD im obvykle prikladajú väčšiu váhu.

Je pochopiteľné, že sa za takéto myšlienky hanbia, a preto nevyhľadajú pomoc. „OCD väčšinou zahŕňa iracionálne úzkosti, napríklad: čo ak táto násilná myšlienka znamená, že niekoho zabijem?“ priblížila Da Silvaová. Ako sama poznamenala, jednou z najmylnejších predstáv o OCD je, že nutkanie je vždy fyzické, vonkajšie správanie, hoci v skutočnosti to môže byť vnútorného charakteru. Človek s týmto duševným ochorením pritom na nepríjemné myšlienky nemusí reagovať.

Trvalo dlho, kým sa jej podarilo vyliečiť a dodnes údajne pociťuje dotieravé myšlienky, no už jej život neovplyvňujú do takej miery, ako kedysi. O svojej skúsenosti napísala aj knihu. „Bolo pre mňa jednoduchšie vložiť svoju skúsenosť na papier, ako sa pozerať ľuďom do očí a povedať: ‚Mal som myšlienky, ktoré mi hovorili, že som pedofilka‘,“ dodala.

Viac o téme: PedofilkaDuševná poruchaOCD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu